
global dialogues – understanding otherness
groepstentoonstelling met wafae ahalouch, atousa bandeh ghiasabadi, iva gueorguieva, monali meher en ratu rizkitasari saraswati.
29 juni 2023 - 29 juli 2023
Binnen het kader van grote mondiale verhalen rondom geschiedenis, grenzen en migratie toont de tentoonstelling Global Dialogue persoonlijke verhalen van kunstenaars van over heel de wereld. Doorgaans, wanneer er wordt gesproken over dergelijke grote thema’s ontstaat er een spanningsveld en lijken mensen plots lijnrecht tegenover elkaar te staan. We lijken nauwelijks uitgerust te zijn met de juiste taal –en sociale vaardigheden om het ‘grote gesprek’ aan te gaan en al doende dichter tot elkaar te komen en elkaar te leren kennen in een geweldloze open benadering.
Global Dialogue adresseert de urgentie voor dialoog en openheid jegens elkaar en laat zien dat kunst hierbij kan helpen. Bradwolff Projects selecteerde kunstenaars uit verschillende landen met een verhalende kwaliteit in hun werk. Dit zijn: Wafae Ahalouch, Atousa Bandeh Ghiasabadi, Iva Gueorguieva, Monali Meher en Ratu Rizkitasari Saraswati.
De afgelopen jaren is er een sterkere drang geweest om de structuren en systemen van onderdrukking en uitsluiting aan te pakken die in de huidige samenleving blijven bestaan. Wat betekent deze ontwikkeling voor de esthetiek, voor de kunstfilosofie? Wat moet er gebeuren om de ‘stemmen van de stemlozen’ op te nemen in de canon van esthetiek en kunstfilosofie? Of moet de esthetiek zich eerst herstellen om bij te dragen aan een inclusieve kunstfilosofie? Hoe nemen kunstfilosofen noties van binnen en buiten de canon van de westerse esthetiek over, herwerken en transformeren ze? Welke begrippen maken ze overbodig, welke begrippen activeren ze?
Op deze vragen zullen in het symposium ‘naar een inclusieve esthetica’ 30 juni en 1 juli 2023 georganiseerd door het Nederlands Genootschap voor Esthetica kritisch gereflecteerd worden. Voor het volledige programma en de sprekers, bezoek ook onze website.
Wafae Ahalouch el Keriasti [1978, MA] onthult in haar tekeningen, schilderijen, installaties en sculpturen een persoonlijke visie op onze vervreemde wereld. Geschiedenis, religie, politiek, film, sprookjes, familiestructuren en de media zijn haar belangrijkste inspiratiebronnen, maar het is de rol van de vrouw, vanuit persoonlijk, historisch en politiek standpunt, die haar de laatste tijd trekt. In 2003 won ze de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en werd ze onder andere genomineerd voor de Amsterdamprijs 2012 (AFK) en De Wolvecampprijs 2014. Diverse internationale residenties sieren haar cv o.a. Kunstlerhaus Bethanien in Berlijn en Wiels in Brussel. In 2018 was haar werk onderdeel van de tentoonstelling Monuments to the Unsung (2018) die Framer Framed presenteerde tijdens Public Art Amsterdam. Haar werk is opgenomen in verschillende collecties zoals het Muhka in Antwerpen en het FMAC in Parijs.
Atousa Bandeh Ghiasabadi (1968, IR) werkt met verschillende disciplines zoals film, tekenen enschilderen. Persoonlijke ervaringen vormen de basis van haar werk zoals herinneringen, angsten en verlies van identiteit. Ze maakt in haar werk gebruik van alledaagse voorwerpen die symbool staan voor de achterliggende gebeurtenissen uit haar herinneringen. Daarnaast schuilen er ook bedreigende elementen in haar werk. Zelfkennis verwerven is de grote drijfveer in haar werk. Recente tentoonstellingen zijn onder andere: solo show “Doubt’”bij Lumen Travo Gallery (2021); groepstentoonstelling in het Drentse Museum, Assen (2020); groepstentoonstelling “Untitled (Spirit of Changing Times) bij Lumen Travo Gallery (2020); Sculptuur Biënnale Teheran (2020); Invisible present tens III AG Gallery Tahran (2019); “Geschiedenis als gedicht” in Drents Museum (2018); “Dialogen” Manifesta bureau Amsterdam (2017); “Perplexiteit” Legering Dazibao Montreal, Canada (2018). In 2022 is ze door Stadsarchief Amsterdam benoemd tot Stadstekenaar.
Iva Gueorguieva [1974, BG] maakt tekeningen en schilderijen waarin alles wat ze meemaakt verwerkt wordt. Gueorguieva vertelt met haar werk verhalen, fragmenten uit een groot geheugen, die via haar werk toegankelijk worden. Gedreven door een grote drang tot maken creëert ze al improviserend spontane werken die diep verweven zijn met het leven zelf. Ze woont in Los Angeles. Sinds 2000 zijn er vele tentoonstellingen in Amerika o.a. Miles McEnery-galerie, New York; Vielmetter, Los Angeles; ACME, Los Angeles; Pomona Museum of Art, Claremont. Haar werk is opgenomen in de collecties van grote musea, zoals het LACMA, Los Angeles; Minneapolis Institute of Art, Minneapolis; MOCA, Los Angeles; Museum of Contemporary Art, San Diego.
Monali Meher (1969, IN) werkt in een veelheid aan disciplines: van video, installatie en performance tot fotografie en textiel — hoewel performance kunst de meest prominente plaats inneemt in haar praktijk. Het lichaam speelt daarin een centrale rol, naast terugkerende thema’s als tijd, een gevoel van thuishoren, migratie, culturele kruisbestuiving, een hybride en diaspora identiteit, gender, intimiteit, verval, het klimaat, transformatie en het opnieuw vormgeven van objecten en herinneringen — niet zelden in een sociale of politieke context. Recente shows zijn onder meer “Upcycling” op Sinop biënnale, Turkije (2022); “Verborgen structuren” Anderlecht, België (2021); “Living, Forgiving, Remembering”, Kunsthal 3 14, Bergen, Noorwegen (2021); “Ben Cobra”, Cobra Museum, Nederland (2020); “Falling Star” CJK, Mariakerke, Gent, België (2019). Tijdens de Arezzo Biënnale in Italië van 2013 ontving ze de Golden Chimera Award voor innovatie en originaliteit en in 2023 won ze de NN Art Award.
Ratu Rizkitasari Saraswati (1990, ID) gebruikt storytelling, performance en fotografie om menselijke relaties te onderzoeken en gesprekken aan te gaan. In haar werk onderzoekt ze zowel haar persoonlijke ervaringen als collectieve narratieven rondom menselijke relaties, historische gebeurtenissen en transformatieve natuurlijke processen met als doel om een gemeenschappelijke grond te creëren waarin meerstemmigheid en harmonie samen kunnen gaan. Saraswati behaalde haar bachelor aan het Institut Teknologi Bandung van de Faculteit voor Kunst en Vormgeving. Ze was een resident in 2015 aan Sàn Art in Ho Chi Minh City, Vietnam en aan de Rijksacademie 2020/2022 in Amsterdam. Gevolgd door een artist in residency bij Werkplaats Molenwijk, een projectlocatie van Framer Framed in het najaar van 2022.
image: Monali Meher, ‘Scarred Land’ 2023